HIPÒLIT AGULLÓ I FERRÀNDIZ, RECONEIXEMENT "PASSET A PASSET" 2013

Desde fa vora una dècada, la Colla de Dolçaines i Tabals Mal Paset de Cocentaina celebra en març el Festival de Colles, siguent enguany la novena edició. Per a l'ocasió, la colla convidada ha estat La Socarrà de Xàtiva. Tanmateix, des de fa cinc anys, la colla contestana decidim otorgar una distinció, un reconeixement a institucions o persones que defensen, ennalteixen i treballen per la nostra música tradicional valenciana de dolçaina i tabal. Enguany, i per unanimitat, la colla Mal Passet ha escollit la figura d'en Hipòlit Agulló i Ferràndiz com a candidat a rebre aquest reconeixement “Passet a Passet-2013”. Els motius d'aquesta decisió són molts: uns personals, altres professionals.

 

 

Primerament, Hipòlit mereix aquesta distinció per la seua qualitat humana. La seua humilitat, el seu respecte cap a totes les persones, cap a totes les formes d'entendre la vida, cap a diferents maneres de pensar i creure ja el fan mereixedor.

 

En segon lloc, la seua lluita constant pels drets bàsics de les persones, sempre ferma i constant, fan que passet a passet molta gent estiga coneixent quina és la dura realitat d'aquells a qui els qui ens governen estan deixant de costat. Eixa és la verdadera Batalla de Sant Hipòlit.

 

D'altra banda, a Cocentaina no es pot entendre l'evolució de la dolçaina en els últims vint i cinc anys sense l'aportació d'Hipòlit. Deixeble del dolçainer Juanito Llorca Carrillo, va saber mantindre viva la flama d'aquest instrument al nostre poble, tot i siguent des de 1983 membre de La Xafigà, així com fundador de l'Ateneu Musical Contestà en 1985. Anys després, i ja consolidat com un dels millors dolçainers de tot el País Valencià, Hipòlit és clau perqué un grup de joves aprenents de dolçaina decideisquen tocar junts i constituir-se com a colla. Així en 1999 naix el Mal Passet, a qui Hipòlit va apadrinar sens dubtar-ho un instant. I des d'aquell moment, el Mal Passet no ha parat d'evolucionar.

 

Finalment, la seua trajectòria musical, així com la llarga experiència en la docència i direcció de colles, fan que estiguem davant un dels millors músics del poble i de tot el territori valencià. Val a dir que Hipòlit ha estat mestre de dolçaina a l'Escola Municipal de Callosa d'En Sarrià, a l'Escola de Música Amando Blanquer del Centre Instructiu Musical Apolo d'Alcoi, mestre de dolçaina a l'escola de l'Ateneu Musical Contestà, a la Xafigà de Muro, la Safor de Gandia, a la colla La Morralla de l'Olleria o al grup Barxell d'Alcoi, entre d'altres. Ha format part de diferents tribunals de concursos de composició pe a dolçaina, com Muro, Altea o Petrer, així com a l'Aula de Música Tradicional i Popular de Catalunya.

 

Al mateix temps, és fundador del grup La Inestable, formant quartet amb Vicent Borrás, Xavier Richart i Alejandro Blai, amics que, amb el transcórrer del temps, han acabat siguent-ho també dels membres del Mal Passet. Actualment Hipòlit és un dels mestres de la nostra escola de música, dirigint les actuacions de passacarrers o festes tradicionals.

 

Per tots aquests motius, i per voler seguir gaudint de la dolçaina amb la colla que va apadrinar, el Mal Passet ha decidit otorgar-li aquest reconeixement, totalment merescut.

 

 

Gràcies Hipòlit per la teua llavor. 

Els teus amics del Mal Passet.



Lectura de l'acta en l'entrega del Reconeixement "Passet a Passet" 
 al IXé Festival de Colles, el passat 3 de març.